nieuwbouw Maastricht

NIEUWBOUW WOONHUIS TE MAASTRICHT

PROJECT OMSCHRIJVING

OPGAVE : nieuwbouw vrijstaand woonhuis

LOCATIE : Maastricht [NL]

OPDRACHTGEVER : particulier

OMVANG : bruto vloeroppervlakte: 316 m2 - bruto inhoud: 1010 m3

STATUS : ontwerp

DATUM : 2015

 

Het ontwerp voor dit vrijstaande woonhuis te Maastricht kenmerkt zich door een eigentijdse vertaling van de traditionele schuine kapvorm. De toepassing van een vrije dakvorm met een diagonale noklijn die in hoogte varieert resulteert in een dynamische architectuur. De verholen dakgoten versterken het abstracte beeld, waardoor de vormgeving van de woning lijkt te bewegen. De schuine dakvlakken manifesteren zich niet alleen aan de buitenzijde van de woning, maar zijn ook in het interieur direct zichtbaar wat bijdraagt aan de ruimtelijke beleving.

 

Op stedenbouwkundig niveau zorgt de speelse vorm van het volume op natuurlijke wijze voor een bijzonder accent op het hoekperceel. De verschillende nok- en goothoogtes gaan op vloeiende wijze een relatie aan met de naastgelegen bebouwing. De entree van de woning wordt benadrukt door een groot overstek onder het wit gestucte hoofdvolume dat visueel op het bijgebouw lijkt te rusten. Dit beeld wordt versterkt de materialisatie in de vorm van onbehandelde western red cedar, waarmee ook de garagepoort en voordeur zijn afgewerkt. De driehoekige entreehal ontsluit de garage (die ook als kantoor aan huis te gebruiken is), de woonkamer en de gang naar de keuken. In de vide ter plaatse van de eetkamer bevindt zich de trap naar de ruime overloop van de bovenverdieping die als study ingericht is. De vier slaapkamers en twee badkamers hebben elk een eigen ruimtelijkheid als gevolg van de schuine dakvlakken. Via een aparte trap kan men de zolderverdieping bereiken van waaruit men door het grote raam uitzicht heeft op het naastgelegen heuvellandschap van de Ambyerheide.